Een basis lesje fotografie voor de middelbare school

Fotografie is in het digitaal tijdperk heel breed georiënteerd geworden waarbij er volop foto’s nodig zij voor de vele applicaties en artikelen die er te vinden zijn op onder andere het internet. Alle mooie plaatjes waar je mee geconfronteerd wordt bij het openslaan van een magazine of website zijn namelijk door iemand gemaakt en achteraf misschien wel verder bewerkt. De basis blijft echter een foto die gemaakt is en waar een fotograaf er zeker ook achter een camera heeft gezeten. Op de middelbare school is het daarom ook goed om de student alvast te laten kennis maken met de basisvaardigheden voor het maken van foto’s. Professionele fotografen zijn namelijk heel erg gevraagd en kan je ook in je vrije tijd als freelance fotograaf aan het werk gaan.

Eerst een begin maken met de werking van de camera

Om een goede fotograaf te worden zal je zeker moeten weten hoe een fotocamera in elkaar zit en hoe het plaatje wordt vastgelegd. Bij het vastleggen is het de lens die het licht focust op een plaat aan de binnenkant die gevoelig is voor licht en welke dus alles vastlegt. Vroeger was dit een plek op de foto rol welke met een lichtgevoelig materiaal was bedekt. Tegenwoordig gebeurt alles digitaal en wordt het licht dat valt op de “gevoelige plaat” middels elektronische signalen vastgelegd. Het voordeel van deze manier van vastleggen is dat het met een druk op de knop mogelijk is de instellingen te veranderen. Zo kun je bijvoorbeeld met een minimale lichtsterkte bijvoorbeeld toch een foto schieten. Ook de lens is een essentieel deel van de camera en verantwoordelijk voor de mate van licht dat op de gevoelige plaat zal vallen. Met een lens kun je bijvoorbeeld inzoomen op een object of ook de scherpte van de foto voor een groot deel bepalen.

Oefening baart kunst

Het vak van fotograaf is het best via de praktijk goed bij te brengen. Nu je weet hoe een camera ongeveer werkt zal je wel eerst moeten nagaan hoe je de instellingen moet regelen. Voor de lichtsterkte dien je te kijken naar de instelling van het diafragma en de sluitertijd. Het diafragma bepaalt de lichtsterkte welke naar binnen valt terwijl de sluiter de tijdsduur regelt. Door op zo een manier met de lichtsterkte en tijdsduur te “spelen” kan de foto scherper worden gemaakt. Met de sluitertijd is het mogelijk momenten vast te leggen die snel voorbij zijn. Denk bijvoorbeeld aan een auto die snel voorbij komt rijden en die je zeker wilt vastleggen. Met een korte sluitertijd wordt de auto haarscherp vastgelegd.

Als je bijvoorbeeld portretfotografie wil doen, heb je een specifieke lens nodig voor portretfotografie.

Ook de ISO waarde van een camera kan worden ingesteld om de lichtgevoeligheid van de sensor aan te geven en waar nodig te veranderen.

De mogelijkheden van een digitale camera zijn er veel om op te noemen en is het nu wel duidelijk dat met de vele mogelijkheden die het biedt je heel veel praktijk ervaring zal moeten opdoen.

Mocht je jezelf verder willen ontwikkelen is het handig om wat fotografie advies op te doen.

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *